Wat u altijd al wou weten van Mme Zsazsa

-Welke naaimachine gebruikt Madame Zsazsa?
Ik naai met een Pfaff, een van de betere machines, want ik ben het waard!
Bij een goede naaimachinewinkel kan je dat allemaal uitproberen en ik ben bij Pfaff uitgekomen, maar Bernina, Husqvarna enz is volgens mij even goed.

Als je nog niet weet of naaien iets voor u is zou ik eerder voor een tweedehandsmachine gaan dan een heel goedkoop uit een supermarkt, kwestie van frustraties te beperken.

-Hoe zij zo een naaimirakel is geworden?
Door les te volgen!
Patroontekenles meerbepaald, iets gelijk dit, een geweldige basis moest u de tijd hebben, en die had ik in mijn prékinderperiode nog.

-Of zij ook dingen maakt om te verkopen?
Neen! Ik maak niks op bestelling, daar kunnen we heel duidelijk in zijn.

-Of dat een lettertype is dat handgeschrevene?
Dat is mijn handschrift, meestal op papier neergepoot en ingescand, ofwel met mijn tekentablet rechtstreeks in Photoshop gemaaktMoest u nog een leuke vraag hebben, stel ze!

78 opmerkingen:

 1. Waar haal je leuke stoffen die betaalbaar zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Zsazsa!

  Hema verkoopt geen plastic strikluiers meer. Online vind ik ze ook niet in plastic.

  Heb jij een tip voor ander materiaal om zelf inlegkruisjes van te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoihoi!
  Dit is de eerste keer dat ik op u site kijk, en ik moet toegeven ik ben verslaafd! Bij de weekmenu's heb je van die leuke ringen door blaadjes heen gedaan om ze bij elkaar te houden. Waar haal je die vandaag?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Annet, gewoon in een knutselwinkel zoals Pippoos ed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mme zsazsa,
  ik dàcht ooit op je site gelezen te hebben over iemand waar jij je stempels bestelt? ik vind dit niet terug. Kan je mij op weg zetten of zit ik compleet op het verkeerde spoor? alvast merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi!
  Wat ik me afvroeg, heeft u een job of vind u naast uw job de tijd om dit allemaal te maken? Ik ben eigenlijk curieus welke job dit mogelijk maakt..
  Groetjes,
  een curieuzeneuzemosterdpot

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Stanceke, ik bestel mijn stempels altijd hier: stamps.antwerpen@telenet.be

  Lien, ik heb geen job, dat was waarschijnlijk te verwachten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Awel, ik lees dus al een tijdje uw blog en vandaag kwam ik toch iets curieus tegen. Ik was dus op een half laptopscherm aan het bijlezen terwijl op de andere helft een aflevering van Sex and the city bezig was. En in die aflevering kwam regelmatig 'zsa zsa nog iets' en eigenlijk vraag ik me al lang af waar 'zsazsa' vandaan komt. Dus bij deze: heeft het te maken met met sex and the city? (Mijn excuses als dat hier al ergens staat, maar mijn oogskes zijn te moe en mijn brein te traag om dat effectief te zoeken...)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het heeft niks te maken met satc, of ik kende zsazsazsu toen toch nog niet!
  Ik weet zo niet waar het precies vandaan kom, ik denk gewoon van Zsazsa Gabor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, ik dacht van mme zaza van Pluk van de Petteflet?
  alhoewel die kakkerlak toch niet zo bij u past hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb net 2 naailessen achter de rug en het is verslavend... Ik zie mezelf al een hele garderobe bijeen naaien maar dat zal nog even duren ;-) Ik vind het een ontzettend fijne blog! En als je zelf cursussen laat maar weten hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aha ook gevonden! Ben een volledige naai-nitwit. Heb je in je netwerk toevallig ergens weet van lessen in/rond de noordoost kant van Brussel? Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Mme Zsazsa,

  Ik voel me een beetje lullig. Ik ben vol goede moed aan het eerste rokje begonnen. Ik kan een naaimachine op en af zetten en een beetje naaien lukt ook... Het voorpand en achterpand aan elkaar zetten is gelukt... Maar de tailleband dat komt toch niet goed... Misschien moet ik me wat meer krediet geven maar ik had in gedachte een perfect mooi rokje voor m'n dochter en hier en daar een schoonheidsfoutje want ja de perfectie is saai hé ;-) heb je misschien wat tips? Het is toch de bedoeling om een stuk stof uit te knippen, er in de lengte 2 cm bij rekenen, het dubbel plooien , naaien met opening voor elastiek. Tot zover ok! Maar dan, het aan het rokje zetten. Voor de gemakkelijke manier 1cm omplooien en toch dat stuk eraan zetten? Is er een truc om bij het aanzetten van de tailleband recht te blijven? Want, om het mooi te zeggen, het trok op niets ;-) (mijn dochter vond het echter prachtig en trok het deze ochtend aan, een kinderhand is gauw gevuld hé... Maar ik durf ze er toch de straat niet mee op te sturen)

  Alvast merci voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Nele,
   Ik zou dan de nog gemakkelijkere manier pakken en de tailleband eerst aan het rokje vastspelden.

   Verwijderen
 15. Kan ik zaterdag op Van Katoen U boek verkrijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Merci! Ik ben blijkbaar een 'nog luiere naaister' en had het vastspelden niet zo deftig gedaan... Ik ga het nu wat properder doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb dezelfde vraag als die van Ruth. Waar haal jij toch al die mooie stofjes vandaan? Die van je boek ook meegerekend.
  Trouwens, wist je dat jouw boek al "den bijbel" wordt genoemd? (Volledig terecht, natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik ben met het uitknippen van het fronsrokje bezig. Moet ik totaal 5 cm meer voor het hele rokje ertussen voegen of 5 cm bij de voor pant en 5 cm bij de achterpand?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi,
  Het is misschien een domme vraag, maar kan je eigenlijk zon een overlockmachine? Of is dit echt een must om netje te kunnen naaien?
  Ik vind je boek trouwens geweldig! Eerste rokje is klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo

  Leuke blog! Mijn dochter van 16 heeft net het naaien ontdekt. Ze volgt momenteel naailessen (5 lessen). Geef jij ook naailessen? Of heb je tips?

  Groetjes mama van Sirine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ging vandaag naar Van Rooy in Mechelen voor een naaimachine-prospectie. Maar ik weet niet goed welke te kiezen, dus ik heb de mening nodig van een (paar) ervaringsdeskundige. Ik zou sowieso een naaimachine willen die ook jeans aankan. Mijn broeken zijn àltijd te lang (of mijn benen te kort), dus als ik dan investeer in een naaimachine wil ik er graag eentje waarmee ik ook zelf mijn jeansbroeken kan inkorten. Dit zei ik ook aan de (hele vriendelijke!) winkeldame bij Van Rooy en zo kwamen we bij de Pfaff naaimachines terecht. Ik twijfel tussen twee modellen. Model 1 is mechanisch, model 2 is computergestuurd. Model 1 heeft 27 steken (waaronder knoopsgat, maar niet volautomatisch). Model 2 heeft 136 steken (waaronder volautomatisch knoopsgat, siersteken, lettersteken). Model 2 heeft dus heel wat meer mogelijkheden dan model 1, maar is ook € 200 duurder. Denken jullie dat het die meerprijs waard is? Gebruik je zo'n sier- en alfabetsteken effectief, of is het veel geld voor iets wat je nauwelijks gebruikt? Ik wil vooral (kinder)kleding maken en ook zakjes (turn, knikker etc.)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi,

  op een andere site zag ik een verwijzing naar een patroon voor halterjurkjes van jouw hand, maar deze is daar niet meer in te zien: http://www.vankatoen.org/actie/. Ik vind het patroon ook niet op deze blog. Is er nog een manier om aan het patroon voor een halterjurk van tricot te komen? Dank je, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Klopt het dat als ik rokje 1 wil maken (klokmodel) het beleg niet van het patroon mag afknippen????

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Mme,

  Heb je een tip voor het naaien van een tricot zoom? Kan dat goed op de lockmachine of beter op de gewone naaimachine en welke voetjes/naalden moeten daarvoor gebruikt worden. Mijn probleem is dat ik hem eerst gelockt heb, waardoor de stof uitrekt en daarna omgeslagen, maar dan heb ik teveel stof die dan gaat plooien. Het allerliefste zou ik een mooie gelockte rand aan de binnenkant willen en dan 2 parallelle naadjes aan de buitenkant zonder dat het rekt... Welke lock- of naaimachine kan dit goed?

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Miek

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha Mme ZsaZsa,
  met veel plezier lees ik uw blog en boek. Ik ben net begonnen met naaien, dus uw boek is top! Ik ben aan de slag gegaan met een A-lijn met rits. Ik heb totaal niet nagedacht over of de rits links of rechts komt. Maar als ik de aanwijzingen volg, komt de rits rechts uit, terwijl bij rokken uit de winkel de rits links zit. Doe ik iets fout, of houdt u graag van ritsen rechts?

  Alvast bedankt!

  Henrieke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Beste mevrouw ZsaZsa,
  ik ben bezig met de rok A-lijn en begrijp niet hoe het beleg aan het voorpand vastgenaaid moet worden. Het beleg is langer dan het voorpand - moeten er dan vouwtjes gemaakt worden? Hoe los ik het lengteverschil op?
  Dank voor uw reactie, ben radeloos..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moet iets misgegaan zijn!
   Heeft u de rok tot boven overgenomen, zo dat het beleg een deel is van de rok?
   of mss probeert u het beleg van het voorpand aan het rugand te zetten ofzo?

   Ik zou eens even alle stukken op elkaar proberen te leggen, het beleg moet telkens net hetzelfde zin als de bovenkant van de rok.

   Verwijderen
  2. ik snap het probleem... ben zelf een beginner (de verplichte lap met kruissteek in het middelbaar is zowat mijn enige naai-ervaring).
   Dit is de oplossing: Tailleband en Beleg zijn twee verschillende dingen...

   Ik had het beleg uitgeknipt en dacht dat dit de tailleband was (o, had ik al gemeld dat ik blond ben?). Ik verwarde het beleg met de tailleband... Dat is niet hetzelfde, blijkt na 3 uur bestuderen van het boek. Tailleband moet apart gemaakt worden (staat niet op het patroon, maar wel uitgelegd in het boek).
   Beleg is gewoon een vast onderdeel van het patroon en a-rokje, dus niet een apart stukje dat moet geknipt en genaaid worden. M'n reactie is misschien wat laat, maar hopelijk helpt het de mede-beginners. Wish me luck, ik ga het opnieuw proberen. A-Lijn rokje - take two - actie!

   Verwijderen
 29. Bedankt voor uw reactie; ik zal morgen met hernieuwde moed een volgende poging doen... De uitleg 'als je de patroondelen zo legt dat ze elkaar precies kruisen op 1 cm' begrijp ik ook niet helemaal. Ik neem aan dat de twee patroondelen gelijk moeten gelegd worden en dan op 1 cm van de bovenrand beleg gestikt moet worden? Sorry, maar ik ben een échte beginneling ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hoi

  Ik vroeg me af of je een leuk adresje weet voor een tweedehandsnaaimachine? Ik zou het wel eens willen proberen, maar door mijn twee linkerhanden durf ik er niet echt veel geld aan uit te geven.

  Groetjes én merci
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ja, ik snap dat met het beleg ook niet. Als je het voorpand uit de stof knipt, knip je dan met het beleg. En vervolgens nog eens los het beleg uitknippen?? Ik heb nu een rokje dat geen 60 cm lengte is omdat het beleg naar binnen gevouwen wordt. Ik ben ook radeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Op pagina 22 en 23 zie je welke delen van de rok moeten overgenomen worden.
  Jouw twee eerste zinnen kloppen dus.

  Ik heb nu die lijn van het beleg op het patroon van de rok getekend omdat ik anders drie patronen moest tekenen.
  1. Het beleg
  2. Het gewone rokpatroon
  3. Het verlaagde rokpatroon dat je nodig hebt voor bv de rok met paspel.

  Maar op pagina 22 en 23 zie je dus goed wat je moet overnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry...maar ik snap dat 'beleg' echt niet. Is beleg hetzelfde als tailleband? Knip je de stof met beleg, dan nog eens beleg afzonderlijk en dan die 2 aan elkaar naaien om de elastiek tussen te steken? Nele

   Verwijderen
 33. Hoi hoi! Ik heb amper ervaring met naaien maar ben toch met volle moed aan de rokjes begonnen nadat ik van mijn (eigen) Tante Hilde (ja toch wel toevallig!) jouw boek kreeg! Het eerste A-lijnrokje met elastiek voor het metekindje was relatief goed gelukt, op een paar beginners aka schoonheidsfoutjes na, maar ik wou er toch per se een paspelbandje tussen maar in de fout gegaan en geen rekbaar bandje gebruikt, gevolg: dan bandje spant te hard! Dan maar aan een klokrokje met tricot rekbank begonnen, het was even foefelen met de band maar het resultaat mag er wezen! Mijn 30 jaar oude Bernina doet z'n werk! Ik mis alleen een vrije arm aan de machine :-( . Maar nu had ik toch nog een vraagje over paspelband, hoe werk je in hemelsnaam die uiteinden mooi af... Bij mij komt het koordje altijd piepen of zit ik met problemen dat de bandjes te dik zijn omdat de uiteinden over mekaar zitten... Hoe los je dat op? Btw: je blog is fantastisch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hallo,

  mijn eerste rokje vanuit jouw boek is een feit! Dankuwel :-)
  Hoe kan ik de foto's van jouw patronen bekijken? Ik log mij in op flickr via yahoo maar krijg geen toestemming om die foto's te bekijken...
  Dankuwel!
  Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi. Even een grafisch vraagje: welke programma's gebruik jij voor het 'tunen' van je foto's en bijplaatsen van tekst en zo? Volstaat photoshop of gebruik je ook illustrator of indesign of fireworks of ... ? Ik lees ook dat je een tekentablet gebruikt? Over welke tablet gaat dit? Gebruik je dit vaak en waarvoor precies? Dankjewel voor berichtje terug. Amelie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik "gewoon" Photoshop en dat in combinatie met een klein Wacomtablet.

   Verwijderen
 36. Hej hej, net je website herontdekt dankzij mijn Meerhoutse schoonzus!! Daarvoor wist ik het niet meer juiste en eens "madame zaza" gegoogled, maar dat gaf niet het gewenste resultaat! Gelukkig nu wel. Ondertussen de kalender al geprint en lang rondgesurfd. Ik val voor het dinotruitje en wantjes, met 2 dinoliefhebbers in huis. Ik krijg de patronen alleen niet te zien, als ik erop klik, kom ik op FlickR van Yahoo of zoiets en dan ben ik wat verloren. Kan je mij helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 37. En daar kreeg ik dan je boek van mijn moder. Waarom vroeg ik me af , ik heb nog steeds nachtmerries van mijn schooltijd toen het in mijn lessenrooster stond, denk dat ik meer het vademecum heb afgeschreven dan daadwerkelijk heb genaaid. Nu voor mijn webshop heb ik wel al de guirlandes gemaakt en maar dat is recht op recht en hangt in de lucht te bungelen dus dat "trekt" niet naar links of rechts. Even later kwam mijn schoonmoeder met een naaimachine aangehuppeld, had de hare geleend en die wou ze nu wel terug en dus kreeg ik een nieuwe. Wat? Waarom? Hoe? Is dit een conspiracy ?
  En toen kwam de stoffenbeurs in Luxemburg zijn tenten opzetten (de weinige stoffenwinkels die hier zijn zijn ouwbollig en peperduur) en ik had nog stof nodig voor wat vlaggenlijnen en toen ja al die leuke lintjes en paspelbandjes, poopenbandjes (heb wel altijd een zwak gehad voor mooie stoffen en fournituren) de leuke (goedkope) stofjes die me riepen. Dus....kwam ik thuis met een paar stofjes, heb ik het boek opengeslagen, het eenvoudigste er uitgezocht (nog wat getwijfeld en geprutst met papier), en voor mijn dochtertje een rokje in elkaar gestoken. En vandaag een jurkje in genaaid waar dochterlief al in rondloopt. Nu wacht er nog stof voor schortje en een cirkelrokje (denk ik) en een nepbontje voor de pijlen van zoonlief (alhoewel een Lord of the rings elven pijlenhouder help!). En dan maar weer wat stofjes inslagen want eerlijk is eerlijk, ook al is het verre van perfect en zullen mijn tantes er niet goedkeurend naar kijken het is ten zeerste verslavend. En wie weet heb ik ooit de moed om een rokje vor mezelf te maken. Dus bedankt mama en schoonmoeder en bedankt madam Zsazsa . Prettig eindejaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hey,
  leuke website; uw boek allemaal rokjes staat op mijn verlanglijstje. ik ben tot nu toe nog niet aan het naaien gekomen. Een baby'tje met reflux, 2 jaar borstvoeding geven, dragen, co-slapen, thuiswerken (ja een huisje gekocht en geld nodig) en verbouwingen hebben mijn creatieve plannen een beetje on hold gezet.
  Ik heb zowat overleefd, nu wat meer tijd voor mezelf en wil iets aan mijn vermoeide moeder-look doen. Ik was altijd net, hip en trendy maar extra kilo's en al het eerder vermelde deden hier geen goed aan.
  Ik ben eigenlijk nu opzoek naar wat jurkjes voor mezelf waar ik ook borstvoeding in kan geven. Want wat op de markt is is niet zo echt hip en dan nog eens duur ook. Waar kan ik gemakkelijke patronen hiervoor vinden. O ja ik ben geen naaister, maar een plan-trekster (zeggen ze bij ons in Gent)Ik heb mijn eigen trouwjurk gemaakt, een pareltje. (maar niet conventioneel, je zou de binnenkant moeten zien;-)) Dus niet te moeilijk als het kan?
  PS: Mocht u ooit een boek allemaal jurkjes of allemaal kinderkleren uitbrengen zou ik die zeker kopen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee waar je dat kan kopen, ik koop normaal nooit patronen :)

   Verwijderen
 39. Hallo,

  Ik wilde een poging doen om die kommetjes van strijkparels te maken, maar ik vraag me af waar ik ovenbestendige kommetjes kan vinden, of gebruikt u daar dan gewone kommetjes voor? Ik ben al in de casa en de blokker geweest maar ze hebben geen ovenvaste kommetjes.
  Alvast bedankt
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gewoon glazen kommetjes genomen, de oven wordt niet zo heet, dus dat is precies geen probleem.

   Verwijderen
 40. Ik heb je net een mailtje gestuurd met mijn vraag ivm een tailleband :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aiai... Je mailadres is toch nog steeds mmezsazsa@gmail.com ?

   Verwijderen
 41. Ik zal anders mijn mail even ''copypasten'' :

  Beste Mme Zsazsa,
  Een tijdje geleden zijn de naaikriebels ook bij mij begonnen en schafte ik uw boek, allemaal rokjes, aan.
  Ik ben de absolute beginneling en begon dus ook bij het absolute begin: een A-lijnrokje.
  Alles verliep van een leien dakje, echt chapeau. Maar...toen kwam ik bij de tailleband, ik snap hoe ik het moet doen, maar wat ik niet goed begrijp is hoe ik dat rokje in godsnaam over mijn billen moet krijgen.
  In de matentabel staat dat je met een heupomtrek van 93 cm maatje 36 hebt en dat je een tailleband van 78 cm moet maken.
  Maar als je heupen 93 cm zijn, hoe krijg je dan in godsnaam een tailleband van 15 cm minder over je heupen getrokken?
  Ik hoop dat jij hier een antwoord op kan bieden...
  Alvast heel heel heel erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik kan daar een antwoord op geven! Als je het rokje over je billen wil aandoen moet je natuurlijk je billen als smalste punt nemen.
   Een duidelijke uitleg staat op pagina 12, bij de matentabel.

   Verwijderen
 42. Beste Mme Zsazsa,
  ik heb twee zoontjes en die willen geen rokjes aan ;) en vraag me af of je geen ambitie hebt om een boek uit te brengen met eenvoudige jongens-kledij (allemaal hemdjes, T-shirts en broekjes ofzo).
  groetjes
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, niet meteen neen, ik ben nog aan het afkicken van een boek met allemaal eenvoudige rokjes. :)

   Verwijderen
 43. Beste Mme Zsazsa,

  Ik ben sinds september begonnen aan de uitdaging van het leren naaien. Ik wilde al heel lang je boek hebben, vooraleer ik nog een steek zelf genaaid had. En toen kwam mijn verjaardag en gaven vriendinnen mij het boek cadeau. Vol goesting pakte ik het boek vandaag vast omdat ik binnenkort op stoffenzoektocht ga, en merkte ik dat ik in mijn boek twee B-D patronen heb en dat het A-C patroon ontbreekt. Is er een mogelijkheid om het patroon dat ik dubbel heb terug te sturen zodat ik alsnog het ontbrekende patroon kan verkrijgen? Het boek was volledig omhuld in plastiek dus het patroon kan er niet per ongeluk uitgevallen zijn. Het zou dan ook raar zijn dat ik het andere patroon dubbel heb.

  Alvast bedankt,

  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Charlotte,

   Als je mij je adres mailt zorg ik ervoor dat het patroon opgestuurd wordt.
   MmeZsazsa@gmail.com

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 44. Dag

  Wat een leuke site! Ik vraag me af of je het patroon van het pietenpak maat 2 jaar tot 6 jaar nog hebt, ik vindt hem erg leuk.

  Alvast bedankt, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ik heb zonet een kleedje gekocht maar eigenlijk is het te kort. Het is een hoogblauw wikkelkleedje met witte kleine hartjes. Er zit een citroengeel topje onder wegens te diep uitgesneden. Zou het mogelijk zijn daar een band aan te naaien zodat het langer komt ook in dat citroen geel? Hoe zou ik dit moeten doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Dag,

  Ik heb gisteren het rokje van patroon A blad gemaakt. Ik heb denk ik, per ongeluk het patronenblad A-C weggegooid samen met de restjes stof omdat ik het blad nu nergens meer vind, en vuilkar is al geweest. Kan ik dit patroonblad los aankopen?

  Dank u,
  Nena

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,


   Ik heb nog eens goed gezocht en heb het patronenblad gevonden in de poppenbak van de dochters.

   Toch al bedankt voor de leuke ideeën in het boek.

   Nena

   Verwijderen
 47. Beste mme Zsazsa,

  ben ook begonnen met het a-lijn rokje met beleg en voering. In de tekst schrijf je dat je voor aan a-lijn rokje aan 1 meter stof genoeg hebt. Een kanttekening hierbij is dat dat alleen geldt voor stof die je alle kanten op kan dragen! Ik heb leuke stof gekocht met bloemetjes en vogeltjes, die vogeltjes kun je niet 'op de kop' dragen. Dus als je het maar 1 kant op kan dragen, passen er ternauwernood een voor- en achterpand in maat 42 naast elkaar uit een lap van 140 of 150 cm breed. Ik heb net zolang geschoven en stofvouwen erin gestreken (had halve patronen uitgeknipt) tot het ongeveer paste, 1 cm van de totale lengte gehaald. Nu blijk ik ook weer te weinig voeringstof te hebben, want de mw. in de winkel zei dat ik aan 60 cm genoeg had. Maar dat is voeringstof en kan ik nog wel wat aan elkaar naaien, dat zie je toch niet. Weer wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Beste Mme Zsazsa,
  Ik ben net begonnen met het À-lijn rokje. Ik heb alleen wat problemen met het patroon. Mijn dochter is 8 en heeft een heupomtrek van 62cm en tailleomtrek van 53 cm. Ik vermoed dat het dan de bedoeling is dat ik een rokje maak waarbij de tailleband op 62 cm komt, want anders kan ze het niet aantrekken. Ik was van plan het te maken met een elastiek. Maar dan zit ik wel met het feit dat het vanboven erg gaat fronsen. Is dit normaal?
  Groetjes,
  Sara

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hoi Mme,

  ik heb bij de Ikea een geweldig fleeceke gekocht en wou daar graag een vestje van maken (met knopen of rits, daar ben ik nog niet helemaal uit). Ik heb je geruiten vesje met kap gespot op je blog... Mijn vraagje: gebruik ik de Zsazsazilet als lijfje (met de nodige aanpassingen voor knopen of rits)? En hoe maak je zo'n leuk pinnemutskapje?

  Salodderkes,
  vera

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Hallo ,

  Ik heb hier al veel vragen gelezen i.v.m het beleg bij het A- lijn rokje . Maar ik begrijp het nog steeds niet . Is het de bedoeling dat ik heel het patroon over teken met beleg en dan het beleg nog eens apart overteken ? Of is het de bedoeling dat ik heel het patroon over teken met beleg en dan het beleg er af knip ?
  Sorry als het antwoord hier al ergens vermeld staat maar ik vind het niet .
  Als iemand mij zou kunnen helpen ?
  Alvast bedankt ,
  Groetjes ,
  Elke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het eerste, alles tekenen en het beleg nog eens apart.

   Verwijderen
 51. Om verder te gaan op het a lijn rokje van elke, dus eerst het volledige patroon overtekenen met beleg aan en dan nog eens het beleg apart? Bij het overtekenen op de stof dan 1 cm naadwaarde bij patroon rokje en beleg toevoegen? Ik zou graag een a lijn rokje met beleg maken en paspelboord tussen beleg en rokje en met elastiek ipv rits.
  Dus als ik het goed begrijp eerst volledige patroon overnemen met beleg, dan beleg nog eens apart, dit overtekenen op mijn stof +1cm naadwaarde. Het beleg verstevigen met vlieseline? en dan de tailleband maken voor de elastiek, om deze dan bovenaan het beleg vast te maken. Maar wat ik niet goed begrijp je moet de volledige delen van de rok met beleg dan toch los knippen om er het paspel tussen te krijgen? Dus kan je dan ook gewoon 2 x vp beleg en 2 x rp beleg knippen en dan enkel het rokgedeelte? Of ben ik zo mis?
  Sorry voor de vele vragen maar is mijn allereerste rokje voor de dochter die ik wil maken en wil het zeker goed doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Hoihoi,

  sinds mijn vrouwtje aan het naaien is geslagen, tovert zij het ene rokje na het andere voor haarzelf en ons twee meisjes uit haar machine. De inspiratie haalt ze vooral vanop deze site en uit allemaal rokjes.

  De enige die een beetje verweesd en met lege handen achterblijft ben ik, manlief :)

  Zijn er zo geen mannendingen te maken met naald en draad?

  Groetjes,

  D.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hallo
  Ik heb een vraagje over de maten van de patronen. Ik zou maat 98 (3jaar) moeten hebben, maar dit staat niet in het boek. Als ik zelf een patroon maak dat tussen maat 2 en 4 jaar ligt komt dit dan goed, of is dat te riskant?

  Alvast bedank!

  Arwen

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Helleuw, Mag ik, na het succesvol (of onsuccesvol, als het grappig is) proberen van uw recept, de resultaten hiervan op mijn blog posten? Al dan niet met vernoeming, daar ik het bepaalde recept op uw blogsel ontdekt had? (meerbepaald de bladerdeegsuikerrollen)

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Hallo, ik heb al enkele vragen gelezen ivm beleg en er is me iets toch niet helemaal duidelijk. Wanneer ik bv de klokrok wil maken met een tailleband, neem ik dan het patroon over incl het gedeelte boven de beleglijn (maw het volledige patroon) of enkel het gedeelte tot aan de beleglijn?
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook het gedeelte boven de beleglijn!

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor de snelle reactie!! Morgen 2e poging voor het rokje... :-)

   Verwijderen
 57. Hallo, vol enthousiasme ben ik begonnen met het plooirokje op basis van het a-lijn patroon. Ik heb het patroon overgenomen en in 3 stukken verdeeld en weer opgeplakt met 5 cm tussenruimte. Nu is mijn vraag hoe ik de stukken weer moet verbinden, kan dit met rechte lijnen of moet ik een nieuwe ronding tekenen? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen